Det skal du bruge til 500-600 småkager:
Her i huset bager vi altid 2 portioner, 1 er aldrig nok… 😉
1 boks á 22×22 cm
500 g sukker
500 g sirup
400 g smør
1 tsk potaske
7 tsk kanel
3 tsk stødt nellike
3 tsk kardemomme
140 g mandler
50 g sukat
50 g pomerans
1 kg mel
Sådan gør du:
Sukker, sirup og smør smeltes i en gryde ved middel varme, til alt sukkeret er smeltet. Sukkeret knaser når men røre rundt i gryden 😉
Tag gryden af varmen.
Rør potasken ud i 4 tsk koldt vand. Vandet bliver klart igen når potasken er opløst. Rør det i sukkermassen.
Sukat og pomerans hakkes fint i blender. 50 g ad gangen med 4 spsk af melet, så det ikke klistre fast til kniven.
Hak mandlerne groft med en brødkniv.
Krydderier, sukat, pomerans og mandler røres i den let afkølede sukkermassen.
Rør melet i sukkermassen. Brug KUN det mel der står i opskriften. Sukkermassen kan “sluge” en del mel og så får man nogle meget tørre småkager 🙁
Formen fores med bagepapir.
Hæld dejen i en form og dæk med bagepapir, f.eks. 22×22 cm, giver en småkage på ca 4×5 cm. Eller når dejen er blevet kold, deles den i 6 og trilles til stænger på ca 4-5 cm i diameter og rul bagepapir om.
Stilles koldt mindst et døgn, gerne længere. Kan også fryses og tages op en time før den skæres til småkager.
Tag kagedejen ud af boksen og tag bagepapiret af. Del dejen i 6 stænger. Skæres i skiver á 2 mm. Lægges på plade med lidt afstand imellem småkagerne.
Bages ØVERST ved 175 grader i 5-10 min.
Opbevares i kagedåse, de kan holde sig længe. Hvis de altså ikke bliver spist 😉