Småkager – en dej mange slags kager

Det skal du bruge til ca 50 stk:

1 stang vanilje eller 2 tsk vaniljesukker

270 g mel

200 g smør, koldt

110 g florsukker

 

Sådan gør du, grunddej:

Skrab vaniljekornene ud og gnid dem med lidt af sukkeret.

Kom de tørre dele i en foodprocessor og bland det.

Skær det kolde smør i tern.

Kom dem i foodprocessoren og kør kort, til det liner granulat.

Tag det ud på bordet og ælt det hurtigt sammen.

Tril dejen til en pølse, ca 4 cm i diameter og pak den i plastikfolie.

Stilles i køleskab en time eller til næste dag.

Tænd ovnen på 180 grader.

Skæres, med en skarb kniv, i 3-5 mm tykke skiver.

Lægges på bagepapir på en bageplade.

Bages i 10-12 min.

Køles af på en bagerist.

Opbevares i kagedåse.

 

Andre slags småkager:

Ved at tilsætte smage og andet godt til grunddejen kan man få mange forskellig slags småkager.

Krydderier og revet skal, skal tilsættes når man blander de tørre dele. Det kan være kakaopulver, kardemomme, ingefær, revet skal af citron eller appelsin eller hvad du har lyst til. Brug 1 tsk-1 spsk af dit yndlingskrydderi, alt efter hvor meget smag det skal give. Trilles, pakes i plastikfolie, køles, skæres og bages.

Citronspecier: 1 tsk revet skal af citron.

Appelsin: Reven skal af 2 appelsiner og evt. 1 tsk kanel.

Sneglesmåkager: Del grunddejen i to lige store dele. Tilsæt 1 spsk cacaopulver til den ene del og ælt det hurtigt ind i dejen. Tryk dejene flade og rul dem ud på et meldrysset bord, til du har to firkanter ca. 30×15 cm. Pensel den ene med sammenpisket æg. Løft den anden dej over, 1 cm forskudt på den lange side.  Pensel den anden dej og rul dem sammen som en snegl. Det kan godt drille lidt. Klem evt. revner let sammen. Trilles, pakes i plastikfolie, køles, skæres og bages.

Grove smage som hakkede nødder, rosiner og chokolade æltes ind i den færdige dej.  Brug 100 g af dine yndlingsnødder, grofthakket eller 100 g chokolade eller 50 g rosiner eller 50 g kokos eller 25 g farvet krymmel. Trilles, pakes i plastikfolie, køles, skæres og bages.

Småkager med drys:

Skær grundsmåkagerne i skiver pensel med sammenpisket æg og drys med dit yndlingsdrys. Perlesukker, chokoladespåner, hakkede nødder eller andet. Bages.

Jødekager: pensel med sammenpisket æg og drys med smuttede, hakkede mandler og kanel/sukker. Bages.

Ckokoladeknapper: Tril dejen i valnødstørrelse kugler,  læg dem på bageplade med bagepapir, tryk dem lidt flade, og tryk chokoladeknapper ned i. Bages.

 

God fornøjelse 😉